Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

1 Δεκ 2008

ΝΕΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΑΝΟΥΣ


Εγινε χθές στους Αγριάνους η δενδροφύτευση που τόσο περιμέναμε. Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο, μια ομάδα ενθουσιωδών και αποφασισμένων να «πρασινίσουν τον Πάρνωνα» ενεργών πολιτών φύτεψε Μαύρη Πεύκη στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής και την Πίλια. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από καλό και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγριάνων, η ψυχή του όλου εγχειρήματος, θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος!


Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης έγινε σύνδεση με τον ραδιοφωνικό σταθμό SKY, του οποίου οι ανταποκριτές βρίσκονταν στην δενδροφύτευση που γινόταν την ίδια ώρα στον Υμηττό και δόθηκαν συνεντεύξεις για την εξέλιξη της δενδροφύτευσης στον Πάρνωνα.
Μετά το τέλος της προσπάθειας ακολούθησε αυτοσχέδιο πικ-νικ δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Τα υπόλοιπα δένδρα –κυρίως κυπαρίσσια- που είχαν μεταφερθεί από το φυτώριο της Λειβαδιάς, δόθηκαν στον Ιερέα του χωριού παπα-Νίκο για να τα χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση του πράσινου γύρω από τα ξωκκλήσια της περιοχής.
Φωτογραφίες: Χριστόφορος Πανάγος, Παναγιώτης Βύσσας

4 Νοε 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ FORUM 3/11/2008

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Forum και εκπρόσωποι του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγριάνων, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:
-----Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Νοεμβρίου* θα γίνει δενδροφύτευση 1000 πέυκων (δενδρίλια Μαύρης Πεύκης από τα φυτώρια Λειβαδιάς) στην ευρύτερη περιοχή των Αγριάνων: Πήλια, δρόμο προς Αγία Παρασκευή και χώρο γύρω από το εκκλησάκι, περιοχή του Κούκου, δρόμο προς τα Τσίτζινα και Γεφυράκι.
Την ίδια ημερομηνία θα διατίθενται προς τους κατοίκους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, διάφορα δενδρίλια (μουριές, κερασιές, καστανιές κ.λ.π.) για να τα φυτέψουν στους κήπους και τα χωράφια τους.
* Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέψει (δεν έχει προηγηθεί βροχή ή υπάρχει κακοκαιρία), θα γίνει αλλαγή της ημερομηνίας για την οποία θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
-----Συμμετοχή μας στην αναδάσωση που θα κάνει το Δασαρχείο Σπάρτης (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί), προκειμένου να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στην οργανωμένη προσπάθεια να πρασινίσει πάλι ο Πάρνωνας.

Και μια ευχάριστη ενημέρωση που έγινε: Αποπερατώθηκε η κατασκευή του "ξενώνα" (δύο παραδοσιακά σπίτια) που θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί. Αντε, με το ΚΑΛΟ!

25 Οκτ 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ FORUM – 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Στην τελευταία συνάντηση του FORUM, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην Αθήνα, συζητήθηκαν τα εξής:

1) Δενδροφύτευση στον οικισμό Αγριάνων και αναδάσωση της πλαγιάς "Πίλια".
2) Ενημέρωση για την πρόοδο του έργου προστασίας του οικισμού των
Αγριάνων από πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων στην πλαγιά της Πίλιας.
3) Τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα που αφορά την ενίσχυση
παροχή νερού ύδρευσης και δεξαμενών πυρόσβεσης του Δ. Δ.Αγριάνων.


ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ: Eκπρόσωπος του FORUM ανέφερε ότι σε πρόσφατη συζήτηση με τον Πρόεδρο και άλλους κατοίκους των Αγριάνων συμφώνησαν να γίνει δενδροφύτευση τον Νοέμβριο στο κοινοτικό χώρο και σε ιδιόκτητα κτήματα με την συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Προτάθηκαν τα εξής δέντρα: 2,000 τεμ. Μαύρη Πεύκη, 1,000 Καστανιές, 500 Μουριές, 1,000 Κερασιές, 500 Οξιές και 200 Κουτσουπιές.
Mε ευχαρίστηση θα καλωσορίσουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση από συντοπίτες μας για το θέμα της ποικιλίας των προτεινομένων δέντρων.





ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΛΙΑ: Ύστερα από αρκετές επαφές με τα τεχνικά γραφεία (ΚΕΔΚΕ) της Περιφέρειας, στις 22/10/2008, ο κ. Γ. Παπαηλίου μας ενημέρωσε ότι ο ανάδοχος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Αρκαδική Κατασκευαστική και η Ελβετική εταιρεία GEOPROOK, η οποία θα επιβλέψει και θα τελειώσει το έργο. Ελπίζει δε τα έργα να αρχίσουν τον Νοέμβριο και προβλέπει ότι θα τελειώσουν μέσα σε δύο μήνες.
Η συγκεκριμένη μελέτη διεκπεραιώθηκε από την Μ. Ε. Υ. (ΜΕΛΕΤΈΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, Α. Τ. Ε.), η οποία πρότεινε τα παρακάτω αναγκαία έργα:
1) Κατασκευή φράχτη προστασίας [σε διάφορες θέσεις του φυσικού πρανούς (Πίλια)].
2) Κατασκευή Τραπεζοειδούς Τάφρου (από Ελαφρά Οπλισμένο Σκυρόδεμα πλάτους πυθμένα 1,50 μέτρων, βάθους καθαρού 1,00 μέτρου και κλίσης πρανών 2:5 (οριζ: καθ). Η τάφρος προτείνεται να κατασκευασθεί στο άκρο του υφισταμένου δρόμου προς το φυσικό πρανές (Πίλια) καταλαμβάνοντας το μισό πλάτος του.


ΥΔΡΕΥΣΗ: Τις εξελίξεις του 3ου θέματος θα τις αναπτύξομε λεπτομερώς σε μελλοντική ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας. Και τούτο διότι περιμένουμε απάντηση του Δήμαρχου, κου Ιωάννη Ράλλη, σχετικά με την ακριβή ημερομηνία της εκτέλεσης του έργου μιας και η δεύτερη παράταση της άδειας της Γ.Γ. Περιφερείας τελειώνει στις 17-01-2009 και δεν έχουμε δικαίωμα άλλης παράτασης.




14 Αυγ 2008

ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΑΝΟΥΣ






Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 11 Αυγούστου, η συναυλία της Αρετής Κετιμέ στην πλατεία των Αγριάνων. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του FORUM ΠΑΡΝΩΝ-ΑΓΡΙΑΝΟΙ και τη γενναιόδωρη χορηγία «ανώνυμου Πελοποννήσιου», είχε δε ενταχθεί στο 2ο Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ "Αναγέννηση", που διοργάνωσαν για τα πυρόπληκτα χωριά του Πάρνωνα ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας (ΟΠΑΝΑΛ) και ο Δήμος Θεραπνών.

Η ταλαντούχα Αρετή έπαιξε το σαντούρι της και τραγούδησε με την υπέροχη φωνή της παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδία μιας εξαίρετης τετράδας μουσικών (κλαρίνο ο Γιώργος Κωτσίνης, ο οποίος είχε και τη μουσική επιμέλεια, βιολί ο Κώστας Καραπάνος, λαούτο ο Φώτης Παπαζήκος, ντέφι-κρουστά ο Τάσος Ντάφλος) και την ηχητική υποστήριξη από την εταιρεία των Αγριανιατών αδελφών Ψυχογιού καθηλώνοντας ένα κοινό πρισσότερων των 300 ατόμων που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού. Οι Αγριανιάτες και φίλοι τους από τη Λακωνία, αλλά και από άλλες περιοχές (Αθήνα, Καλαμάτα....), σύσσωμες η ομάδα του Forum και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγριάνων ήταν εκεί. Τον ΟΠΑΝΑΛ εκπροσώπησε η κ. Γεωργία Γαλανοπούλου, το Δήμο Θεραπνών ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ράλλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος των Αγριάνων κ. Γιώργος Ροζακλής και τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχιμαδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης Θεόκλητος Μέντης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο πρώην βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης.

Σημαντική η συμμετοχή του Εφημέριου του χωριού Πατέρα Νικόλαου, ο οποίος πριν από τη συναυλία ετέλεσε Παράκληση μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο και στη συνέχεια έδωσε και τη συμβολική διάσταση της εκδήλωσης. Διέθεσε για έκθεση δίπλα στην ορχήστρα πίνακα με φωτογραφίες από τις ημέρες των πυρκαϊών στον Πάρνωνα και με "ταχύτατες διαδικασίες" πραγματοποίησε λαχειοφόρο αγορά, τα έσοδα της οποίας διετέθησαν στον Εξωραϊστικό Σύλλογο για δενδροφύτευση της Πίλιας. Ο κάτοχος του τυχερού λαχνού κέρδισε ένα εκκρεμές που προσέφερε η εκκλησία, αλλά και ευνοήθηκε στο να είναι εκείνος που μαζί με την Αρετή φύτεψαν συμβολικά έναν έλατο στο χώρο της παιδικής χαράς.

Τον έλατο προσέφερε ο κ. Παναγιώτης Κυριακούλιας, ο οποίος ανεκοίνωσε την παραγγελία του για άλλα 100 δενδρίλια προκειμένου να φυτευθουν στην Αγία Παρασκευή.


Το Forum ευχαριστεί όλους από καρδιάς.





13 Αυγ 2008

« Το Δέντρο της Ζωής, το Δέντρο των Εποχών»



Εικαστικό έργο στους Αγριάνους

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΠΑΝΑΛ και του Δήμου Θεραπνών, έγινε τοποθέτηση εικαστικού έργου στους Αγριάνους. Το έργο, ένα εξαιρετικό γλυπτό δέντρο από μέταλλο, το οποίο φιλοτέχνησε η γλύπτρια Καλλιρρόη Κατσαφάνα, τοποθετήθηκε δίπλα στη μεγάλη βρύση του χωριού με τα λιοντάρια και παρουσιάστηκε από την καλλιτέχνιδα το Σάββατο 9 Αυγούστου. Στη παρουσίαση συμμετείχαν η κ. Γαλανοπούλου από τον ΟΠΑΝΑΛ και ο Δήμαρχος Θεραπνών κ. Ράλλης.

Η κ. Κατσαφάνα ευχαρίστησε στην αρχή τον ΟΠΑΝΑΛ και κυρίως την κ. Γαλανοπούλουπου που της έδωσε την ευκαιρία να εκφραστεί και την εμπιστεύτηκε καθώς και το Δήμο Θεραπνών και κυρίως τον κ. Ράλλη. Επίσης ευχαρίστησε τον Κώστα Μενεγάκη που τη φιλοξένησε για μια εβδομάδα στο εργαστήριό του για την υπομονή και το μεράκι του και το Γιάννη Σκιαδά για τις τελευταίες ηλερκτροκολλήσεις που έκανε αφιλοκερδώς. Τέλος, ευχαρίστησε τους φίλους και επαγγελματίες που τη βοήθησαν με τον τρόπο τους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συμβολισμό του έργου:
«Ηθελα να φτιάξω ένα έργο που να εκπέμπει αισιοδοξίας, να περιέχει οικολογικά μηνύματα, να έχει κάτι το μεταφυσικό και να είναι κομψό στο χώρο. Το έργο είναι συμβολικό. Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο δέντρο. Το χρώμα του είναι συμβολικό και παραπέμπει θα λέγαμε σε κάτι ονειρικό- μεταφυσικό. Πάνω του, όπως βλέπουμε, συναντάμε όλες τις εποχές. Το χειμώνα με τα γυμνά κλαδιά, την άνοιξη με τα λουλούδια, το καλοκαίρι με τους καρπούς και το φθινόπωρο με τα λιγοστά φύλλα. Με αυτό τον τρόπο θέλω να τονίσω τον κύκλο των εποχών , τον κύκλο της ζωής και γενικότερα ότι τίποτα δεν πεθαίνει όλα μετασχηματίζονται. Τα εννέα πουλιά που έχω φτιάξει να κάθονται στα κλαδιά του είναι πουλιά της Ελλάδας, πουλιά που συναντάμε και στο Πάρνωνα και στον Ταϋγετο. Θέλω να τα ονομάσω: Ένα αηδόνι, δύο κοκκινολαίμηδες, μια καρδερίνα, ένας πυρραβασιλίσκος, ένας κούκος, ένας γαλαζολαίμης, μια σταχτοσουσουράδα, ένας κοκκινοτσιροβάκος……. Με αυτό τον τρόπο ήθελα να δείξω το συγκεκριμένο του πράγματος ότι τα πουλιά, τα δέντρα, τα ζώα έχουν πρόσωπο συγκεκριμένο και θα πρέπει να κοιτάξουμε και με συγκεκριμένες κινήσεις να κινηθούμε για την προστασία του.
Το έργο το αφιερώνω στους λιγοστούς κατοίκους των Αγριάνων, στο θάρρος τους να μένουν εδώ χειμώνα-καλοκαίρι αν και «πληγώθηκαν» σε περιούσιες ή σπίτια ίσως από τις φωτιές, άνθρωποι που με πείσμα συνεχίζουν να ζουν και να δημιουργούν στο χωριό τους. Επίσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στον τόπο τους.
Θα είμαι ευχαριστημένη αν με τον καιρό σιγά-σιγά οι άνθρωποι των Αγριάνων καθώς και οι περαστικοί οικειοποιηθούν το έργο, το αγαπήσουν, το αισθανθούν δικό τους και το προστατέψουν καθότι είναι και λίγο λεπτεπίλεπτο. Ευχαριστώ"

4 Αυγ 2008

Tο FORUM ΠΑΡΝΩΝ-ΑΓΡΙΑΝΟΙ διοργανώνει με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΑΛ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΕΤΙΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΑΝΟΥΣ


Στις 11 Αυγούστου 2008, 8,30 μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Αρετής Κετιμέ στην πλατεία των Αγριάνων. Η νεαρή ταλαντούχα Αρτή θα παίξει σαντούρι και θα τραγουδήσει δημοτικά και λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία ορχήστρας. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γιώργος Κωτσίνης. Η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.


Η διοργάνωση είναι πρωτοβουλία του FORUM και εντάχθηκε μέσα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ετοίμασαν για τα χωρια του Πάρνωνα ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας (ΟΠΑΝΑΛ) και ο Δήμος Θεραπνών (Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Αναγέννηση).


Το FORUM ευχαριστεί τον Δήμαρχο Θεραπνών κ. Γιάννη Ράλλη και την κ.Γεωργία Γαλανοπούλου από τον ΟΠΑΝΑΛ για τη συνεργασία τους και δεν θα παραλείψει να ευχαριστήσει και από τη στήλη αυτή τον "ανώνυμο Πελοποννήσιο" χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του οποίου γίνεται δυνατή η πραγματοποίηση της συναυλίας.



Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αναγέννηση είναι το ακόλουθο:


Πέμπτη 7 Αυγούστου

ΧΡΥΣΑΦΑ: 5μμ Καλλιτεχνικά
Εργαστήρι για παιδιά

ΣΚΟΥΡΑ: 7,30 μμ Εκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα το περιβάλλον

ΚΕΦΑΛΑΣ: 9,30 μμ Ρεμπέτικη βραδιά με την ορχήστρα του Συλλόγου των Φίλων της Ρεμπέτικης, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής

Παρασκευή 8 Αυγούστου

ΤΣΙΤΖΙΝΑ (ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ): 9,30 μμ Ομιλία σχετική με τα μονοπάτια της περιοχής από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης


Σάββατο 9 Αυγούστου

ΑΓΡΙΑΝΟΙ: 7,30 μμ Τοποθέτηση εικαστικού έργου (Το Δένδρο της Ζωής)

ΧΡΥΣΑΦΑ: 8,30 μμ Επίσκεψη στο καλλιτεχνικό εργαστήρι για τα παιδιά

9,30 5μμ Παιδικό θέατρο «Περπατώ εις το δάσος όταν….»
με το θίασο «Επί Σκηνής»


Δευτέρα 11 Αυγούστου

ΑΓΡΙΑΝΟΙ: 8,30 μμ Συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών με την Αρετή Κετιμέ



8 Ιουλ 2008

20 Ιουλίου 2008 - ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΑΝΟΥΣ

ΕΓΙΝΕ με επιτυχία η εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγριάνων την Κυριακή 20 Ιουλίου

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος. Παρευρέθησαν ο Γ. Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Μπαζίγος, ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Φούρκας, ο Δήμαρχος Θεραπνών κ. Ράλλης, ο τέως Δήμαρχος κ. Φλώρος, η Δασάρχης κ. Σημάδη, ο ιερέας και ο Πρόεδρος των Αγριάνων. Πολλοί οι κάτοικοι και φίλοι του χωριού που συμμετείχαν και ανάμεσά τους και μέλη του Forum.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δείπνο που παρέθεσε ο Σύλλογος προς τους προσκεκλημένους, οι οποίοι απόλαυσαν το παραδοσιακό πλέον για το χωριό αρνάκι με πατάτες στο φούρνο. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Χρήστος Κορδάτος έδωσε με γλαφυρό τρόπο το μήνυμα αισιοδοξίας για την αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά και για την αναδάσωση, ενώ ο Πρόεδρός του Ηλίας Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει από το Συλλογο για τον εξωραϊσμό του χωριού, οι οποίες και θα ενταθούν.
Εμψυχωτικό ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη, ο οποίος διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση που θα έχει το χωριό στη δύσκολη αυτή περίοδο από την Εκκλησία.


Ικανοποίηση έφερε και η σύντομη ομιλία του Δημάρχου, ο οποίος ανεκοίνωσε την έγκριση ικανοποιητικού ποσού και την άμεση προκήρυξη έργων για την περιοχή των Αγριάνων και ιδιαίτερα την Πίλια, οι ζημιές στην οποία "πλήγωσαν" τόσο πολύ το χωριό.





Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακό γλέντι, όπου οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν μέχρι τις πρωϊνές ώρες, ενώ έγινε και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που έκανε ο Σύλλογος για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να συνδράμει όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσπάθειες δενδροφύτευσης.





Περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της σελίδας


16 Μαΐ 2008

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ευχαριστούμε την Ολγα Λαμπρινάκου και το Χριστόφορο Πανάγο για τις όμορφες φωτογραφίες από τους Αγριάνους που μας έστειλαν. Οι δεύτερες είναι από την ημέρα που γιόρταζε η εκκλησία μας της Ζωοδόχου Πηγής, 2 Μαϊου (τέλος σελίδας)
Ωραία και η ιδέα του Ελατου να στέλνουμε φωτογραφίες από τις αναδασώσεις και την ανάπλαση της περιοχής. Θα γίνει άρραγε το χωριό όπως τότε.........;

11 Μαΐ 2008

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ – Η ΣΥΜMΟΡΦΩΣΗ ΟΛΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ... ΕΡΗΜΑ
Η βοσκή απαγορεύεται σε καμένες περιοχές, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα (Αρθρο 105, Ν.Δ. 86/1969- Απαγόρευση βοσκής εντός αναδασωτέων) και με Νόμο (Ν.998, Αρθρο 70, Παράγραφος 1).
Η περιοχή του Πάρνωνα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τον Γενικό Γραμματέα Πελοπαννήσου, μετά από σχετική εισήγηση του Δασαρχείου Σπάρτης:
« Ο Γ. Γ. Πελοποννήσου έχοντας υπ όψη την από 14/2/08 πρόταση του Δασαρχείου Σπάρτης, με την οποία προτείνεται η κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, και τους σχετικούς νόμους και διατάξεις,
Κηρύσσουμε αναδασωτέα με σκοπό την αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση και τεχνική αναδάσωση της προϋπάρχουσας δασικής βλάστησης η οποία καλυπτόταν από Δάσος Χαλεπίου, Μ. Πεύκης και Κεφαλληνιακής Ελάτης καθώς και αείφυλλα πλατύφυλλα (σχίνα, πουρνάρι αγριλιά), που καταστράφηκε από πυρκαγιά στην θέση ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ της περιφέρειας των δήμων 1)Γερονθών (χωρια Καλλιθέα και Γεράκι), 2)Θεραπνών (χωριά Αγριάνοι, Χρύσαφα, Κεφαλά, Γκοριτσά, Καλλονή, Αγ. Ανάργυροι και Σκούρα), 3) Οινούντος ( χωριά Βέρια, Βασσαρά), 4) Κροκεών (χωριά Κροκεές, Δαφνί) και 5) Σκάλας (χωριό Βρονταμάς). Η έκταση αυτή είναι εμβαδού 152.956,52 στρ".

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ




Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αναδάσωση στίς πυρόπληκτες περιοχές Χρυσάφων καί Αγριάνων πού οργανώθηκε μέ πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας καί σέ συνεργασία μέ τήν αρμόδια υηρεσία του Δασαρχείου Σπάρτης.
Αναλυτικότερα, κατά τήν διάρκεια της προσπάθειας αυτήςς, μέ τήν συμμετοχή καί τήν αγαστή σύμπραξη κληρικών καί λαϊκών, πού ανταποκρίθηκαν ολοψύχως στήν πρόσκληση προσφέροντας τήν εθελοντική τους συνεργασία, φυτεύτηκαν 650 περίπου δενδρύλλια γύρω από τό εξωκκλήσιο του Αγ. Νίκωνος Χρυσάφων καί στούς Αγριάνους.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκφράζει τόν εγκάρδιο επαινό του καί τίς ευγνώμονες ευχαριστίες του πρός την Δασάρχη κ. Παναγιώτα Σημάδη καί πρός όλους εκείνους, ιερεείς καί λαϊκούς, οι οποίοι βοήθησαν στήν υλοποίηση αυτού του έργου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Σπάρτη, 20 Μαρτίου 2008
(λυπούμεθα που το Δελτίο έφθασε με καθυστέρηση)

7 Μαΐ 2008

ΜΗΝΥΜΑ S.O.S.


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Φίλοι του FORUM,
Οι περσινές πυρκαγιές του Αυγούστου στον Πάρνωνα και η καταστροφή του βουνού, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αγριάνων που, όπως γνωρίζετε, ήταν ολοκληρωτική, μας έχουν όλους ευαισθητοποιήσει και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναδάσωση. Η φύση, από τη δική της πλευρά, με τα χιόνια και τις βροχές του χειμώνα, βοήθησαν πάρα πολύ και σε μερικά σημεία η χαμηλή βλάστηση εντυπωσιάζει με την ανάπτυξή της. Ο Πάρνωνας κυριολεκτικά αναγεννάται από τις στάχτες του!
Το Δασαρχείο Σπάρτης έχει κηρύξει όλες τις καμμένες περιοχές αναδασωτέες και έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους.
Ομως, η περιοχή των Αγριάνων είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική και η δραστηριότητα αυτή είναι σημαντικό να συνεχισθεί. Χωρίς τους κτηνοτρόφους η περιοχή δεν έχει ζωή. Αλλά και χωρίς τα δάση δεν θα υπάρξουν σε λίγο ούτε χωριά ούτε κτηνοτρόφοι.
Ζητάμε από τις Αρχές του Δήμου Θεραπνών, την Νομαρχία Λακωνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποστηρίξουν το Δασαρχείο στα μέτρα που έχει πάρει για την προστασία του αναγεννώμενου δάσους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.
Ζητάμε από τους αστυνομικούς, τους δασοφύλακες και τους αγροφύλακες να επιβλέπουν με μεγάλη αυστηρότητα την εφαρμογή των διατάξεων και των Αααγορεύσεων και να προλαμβάνουν τις καταστροφές δίδοντας οδηγίες και συμβουλές και όχι να επιβάλλουν –εκ των υστέρων- πρόστιμα.
Ζητάμε από τους κτηνοτρόφους να αυτοπεριορισθούν και να ακολουθήσουν με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγές των Αρμοδίων. Να είναι συνέχεια κοντά στο κοπάδι τους στα λειβάδια και να μην αφίνουν τα ζώα μόνα τους. Ας καταβάλλουν μια ιδιαίτερη προσπάθεια.
Τέλος, ζητάμε από όλους εσάς να παρακολουθήσετε από κοντά τη προσπάθεια του Δασαρχείου και να βοηθήσετε όπου μπορείτε. Οι Αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν, χρειάζεται όμως και εμείς να επαγρυπνούμε, να πιέζουμε όπου πρέπει και να υποστηρίζουμε τις Αρχές που με τις αποφάσεις και τις προσπάθειές τους φροντίζουν για το καλό μας, αλλά κυρίως για το καλό των παιδιών μας.

Ο Ε.Ο.Σ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝΡΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ



Από λανθασμένη ενημέρωση είχαμε ανακοινώσει ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης θα πραγματοποιήσει δενδροφύτευση στο μονοπάτι μεταξύ Αγριάνων και Τσιτζίνων την προσεχή Κυριακή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προσπάθεια αποκατάστασης της βατότητας στο μονοπάτι Τσίντζινα – Αγριάνοι. Η ακριβής ανακοίνωση του Ε.Ο.Σ. είναι η ακόλουθη:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως είχαμε δημόσια ενημερώσει, ήδη από το φθινόπωρο, ο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης έχει αναλάβει πρωτοβουλία συνεργασίας με την Περιφέρεια Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής, με σκοπό την αποκατάσταση του πεζοπορικού δικτύου που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Βερροίων – Τσιντζίνων – Αγριάνων και Χρυσάφων , θεωρώντας, πως η δράση αυτή αποτελεί, πράγματι, προσφορά στον αγώνα των ανθρώπων του Πάρνωνα για την ανάκαμψη και τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Έτσι, την Κυριακή, 11 Μαΐου, οι πρώτοι 20 Εθελοντές – μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης - με συντονισμό και επικουρία πεπειραμένων εθελοντών του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης θα αποκαταστήσουν τη βατότητα και θα ανανεώσουν τη σήμανση στο μονοπάτι Τσίντζινα – Αγριάνοι.
Η εθελοντική αυτή δράση υιοθετήθηκε, ήδη, και από το πρόγραμμα « Καταγραφή, αποτύπωση και δημιουργία υλικού προβολής του δικτύου μονοπατιών του Πάρνωνα» που υλοποιεί η Υπαίθριος Ζωή Σπάρτης, στα πλαίσια του έργου «Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης με την Ενεργό Συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (Υπουργείο Απασχόλησης και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) με σκοπό τη συστηματική ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών του Πάρνωνα .
Όσοι , μέλη και φίλοι του Ε.Ο.Σ., αλλά και του Πάρνωνα, θέλουν να συμμετάσχουν, αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο, να επικοινωνήσουν με τον συντονιστή εκ μέρους του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης κ. Βασίλη Γεωργιάδη (2731026343) μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

29 Απρ 2008

7 Απρ 2008

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 5 & 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μεγάλη επιτυχία είχε η δεύτερη δενδροφύτευση που έγινε στην περιοχή των Αγριάνων, στις 5 & 6 Απριλίου, από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγριάνων και το FORUM.
Ο καιρός ήταν κατάλληλος για δενδροφύτευση. Τις προηγούμενες 15 ημέρες, μέχρι και το Σάββατο 5/4 το βράδυ, έβερεχε ακατάπαυστα. Βροχή που οι ντόπιοι είπαν πως ήταν "αγίασμα".
Το Σάββατο έγιναν οι προετοιμασίες και η οργάνωση της "επιχείρησης" και η εκκίνηση για τη δενδροφύτευση έγινε από την πλατεία του χωριού στις 8 το πρωϊ της Κυριακής. Καιρός με ήλιο και διαστήματα ψιχάλας.
Πρώτο σημείο συντονισμένης δράσης η πολύπαθη πλαγιά της Πίλιας. Κατά μήκος της πλαγιάς φυτεύθηκαν 300 περίπου δενδρίλια "Μαύρης Πέυκης". Ακολούθησε δενδροφύτευση στο δρόμο προς την Αγία Παρασκευή και το εγχείρημα ολοκληρώθηκε στην περιοχή γύρω από το εκκλησάκι. Προς το μεσημέρι, φυτεύτηκαν μέσα στο χωριό αρκετές κουτσουπιές και Ιπποκαστανιές.
Συνολικά φυτεύτηκαν 370 πεύκα, 100 κουτσουπιές και 50 ιπποκαστανιές, δενδρίλια που προμήθευσε το Δασικό Φυτώριο της Αλιάρτου του Δασαρχείου Λιβαδειάς του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο και ευχαριστούμε.
Μπράβο σε όλους που συμμετείχαν και θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Γιάννη Ράλλη για την υποστήριξη και τη συμμετοχή του και στον πάντα πρόθυμο να βοηθάει Παπα-Νίκο.

(Φωτογραφίες στο τέλος της σελίδας)

26 Μαρ 2008

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 5 και 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σας καλούμε όλους να λάβετε ενεργό μέρος στη δεύτερη δενδροφύτευση στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγριάνων, που θα γίνει Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Απριλίου.
Οπως και η πρώτη, έτσι και αυτή η προσπάθεια να πρασινίσει πάλι ο Πάρνωνας γίνεται με την πρωτοβουλία του Forum και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγριάνων.
Η δενδροφύτευση θα γίνει με τη συνεργασία και τις οδηγίες της Δασάρχου Σπάρτης κ. Π. Σημάδη με δένδρα που θα μας παραχωρήσει η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Κων/νο Σχοινά που ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημά μας.

Νταν! Νταν! οι Αγριάνοι.............

15 Οκτ 2007

Νταν! Νταν! οι Αγριάνοι .............
Η οικογένεια του πατέρα μου ήταν Αγριανιάτες. Από εκείνες τις οικογένειες που μένανε το χειμώνα στη Χρύσαφα και το καλοκαίρι ανέβαιναν στους Αγριάνους. Μικρή με παραξένευε γιατί δεν έλεγαν πως ήταν Χρυσαφίτες μιας και ο χειμώνας είναι μεγαλύτερος και ήταν λογικό να περνάνε την περισσότερη ζωή τους στη Χρύσαφα. Θα πρέπει να ρώτησα κάποτε, ίσως και να πήρα κάποια απάντηση που δεν θυμάμαι. Εκείνο που θυμάμαι είναι πως έμαθα ότι ο πατέρας μου και όλα του τα αδέλια (3 κορίτσια, 2 αγόρια και ακόμα δύο αγοράκια που πέθαναν μικρά) είχαν γεννηθεί στους Αγριάνους. Εκεί έβαλε και ο παππούς όλες τις οικονομίες του που έφερε από την Αμερική που δούλεψε μετανάστης στο τέλος του 19ου αιώνα για να φτιάξει το σπίτι για την οικογένειά του. Ενα σπίτι υπέροχο που στέγασε και τα δικά μου παιδικά χρόνια για μια δεκαπενταετία στις καλοκαιρινές διακοπές από Ιούνιο που έκλειναν τα σχολεία μέχρι Σεπτέμβριο που ξανάρχιζαν. Ολα τα όνειρα που βλέπω από τα παιδικά μου χρόνια είναι όλα με τους Αγριάνους. Ισως παράξενο; Ισως όχι. Μπορεί να είναι ο αέρας, το φως, η πέτρα και το δάσος, ο πλάτανος της πλατείας, η απρόσμενα μεγαλοπρεπής για ένα μικρό χωριό εκκλησία, η γραφική ζωή των τσοπάνηδων. Ισως να είναι και το όνομα Αγριάνοι που σε γεμίζει μια δύναμη, ακόμα κι’αν δεν έχεις ακούσει για τους Αγριάνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ίσως να «μετώκισαν εις την Λακωνικήν» μετά τον θάνατό του. Τώρα ξέρω, αισθάνομαι γιατί είμαστε Αγριανιάτες...Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007. Ετοιμαζόμαι για τη δουλειά μου ακούγοντας τα ρεπορτάζ κάποιου καναλιού της πρωϊνής ζώνης. Από εκεί έρχεται το άσχημο μαντάτο: «Η φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες στον Πάρνωνα, πλησίαζει το χωριό Αγριάνοι..». Επικοινωνία αμέσως με τους δικούς μου που είναι εκεί. Τα πράγματα άσχημα. Τι κι’αν οι νέοι του χωριού (εκείνα τα μικρά της δεκαετίας του ’70 που έπαιζαν με τα παιδιά μας στην πλατεία) προσπαθούν και πιστεύουν ότι η προσπάθειά τους παράλληλα με εκείνη των πυροσβεστών θα εμποδίσει τις φλόγες να πλησιάσουν ....... Το χωριό πρέπει να εκκενωθεί.....Τα κανάλια δείχνουν φωτιές σε όλη την Πελοπόννησο... Ολεθρος....Ζωές χάνονται, περιουσίες καταστρέφονται, το περιβάλλον σβήνει..... Οχι πολλές αναφορές στους Αγριάνους, παρά μόνον η επανάληψη κάθε τόσο της εντολής για εκκένωση του χωριού. Τη μονοτονία της ανακοίνωσης σπάζει η κραυγή αγωνίας μιας γυναίκας που επικοινωνεί ξημερώματα με κάποιο κανάλι και κάνει έκκληση «να βοηθήσουν τους τσοπαναραίους που έχουν μαζέψει τα ζωντανά τους στην πλατεία και περιμένουν σωτηρία». Και όλα πονάνε πολύ. Ολες οι καταστροφές σε κάθε γωνιά της όμορφης Πελοποννησιακής γής, της Ελληνικής γής είναι ένα μήνυμα θανάτου... Νταν! Νταν! .....θάνατος..... Χτυπάνε άρραγε οι καμπάνες στους Αγριάνους, όπως γινόταν παλιά όταν έπιανε φωτιά; Μάλλον όχι μιας και τα μέσα δίνουν την είδηση με άλλους τρόπους πιά. Ομως σε μένα το τραγικό μήνυμα το φέρνει ακόμα η καμπάνα, όπως τότε που τα παιδιά της γειτονιάς μαζευόντουσαν κάτω από τη μάντρα του σπιτιού και φώναζαν «Νταν! Νταν! Ο Χριστόφορος πέθανε».....Ο θείος ο Χριστόφορος ήταν αδελφός του πατέρα μου. Δεν είχε την ίδια τύχη με τα άλλα παιδιά της οικογένειας. Δεν μορφώθηκε, δεν εργάσθηκε, δεν έκανε οικογένεια γιατί ήταν ένας ενήλικας-παιδί. «Περπατούσε» με τα τέσσερα, μιλούσε παιδιάστικα, καταλάβαινε έναν δικό του κόσμο. Ο θείος ο Χριστόφορος ήταν κινητικά και νοητικά ανάπηρος, ένα άτομο «ειδικών ικανοτήτων» όπως λέμε σήμερα. Ενα άτομο αγαπημένο, που πολλές φορές έβγαζε μια περίεργη σοφία και είχε πάντα μια αγνή ευαισθησία. Του άρεσε η γη, αυτοχριζόταν γεωπόνος (ολοπόνος), μάζευε τα κουκούτσι και τα φύτευε, έπαιζε το παιδικό του ακκορντεόν (κοκολόν) και μας κούναγε στην κούνια που δέναμε στην κόρδα του μικρού σπιτιού που ήταν το σπίτι του. Το Μαλιγούλι του, το Λιμίτη του, τη Μπαλάλα του, το Λενάκο του........ Ο θείος ο Χριστόφορος με την ιδιαίτερη σχέση με το Λία, το γαμπρό του, που τον πείραζε και τον θύμωνε με τα αστεία του, αλλά που τα επιζητούσε και ο ίδιος. Ο θείος ο Χριστόφορος (Τιτόφολο Κολόμπο κάλυψε Αμεκή) είχε μάθει να ζεί με τα πειράγματά μας γιατί τα’βλεπε πίσω από την αγάπη που του είχαμε όλοι μας συγγενείς και μη. Μόνον δύο πράγματα δεν δεχότανε. Να του πειράξεις την καρυδιά που είχε φυτέψει στον κήπο και να του μιλήσεις για θάνατο. Δεν ήθελε να πεθάνει... Και κάποια παιδιά, όταν θέλανε να γελάσουν, ερχόντουσαν κάτω από την μάντρα και φώναζαν σαν δαιμονισμένα «Νταν! Νταν! Ο Χριστόφορας πέθανε!!». Εκείνος γινόταν άγριο θηρίο, ορθωνόταν, στεκόταν σχεδόν στα πόδια του (αυτά τα πόδια που δεν μπορούσαν άλλες ώρες να τον κρατήσουν) κι έψαχνε να βρεί πέτρες να τους πετάξει πριν τρέξουμε εμείς να διώξουμε τα «παλιόπαιδα» γεμάτοι θυμό γιατί δεν την άξιζε τέτοια κακόγουστη πλάκα.«Νταν! Νταν! Ο Χριστόφορος πέθανε....», «Νταν! Ντάν! Ο Χριστόφορος πέθανε....», ήρθε και χτυπούσε και ξαναχτυπούσε μια καμπάνα τραγικά μέσα μου όσο οι φωτιές μαίνονταν. «Νταν!, Νταν! Ο Χριστόφορος...όχι οι Αγριάνοι πέθαναν...», «Νταν! Νταν! Οι Αγριάνοι πέθαναν..... «Νταν! Νατν! Οι Αγριάνοι πέθαναν, οι Αγριάνοι πέθαναν, πέθαναν, πέθαναν......». Οι πύρινες γλώσσες στα σφοντάμια του μπάρμπα Πάνου, στα πουρνάρια κάτω από τη μάντρα μας, μέσα στα δάση μας, εκεί στη Πίλλια που ζούσε ο θεώρατος δράκος που, όταν αρρώσταινε, του έκανε η δράκαινα βεντούζες με τέστες, όπως μας έλεγε στο παραμύθι ο μπάρμπα Λιάς. Η πύρινη λαίλαπα να φοβίζει το χωριό μας. Και τα παιδιά μας, όλα τα παιδιά να προσπαθούν να την διώξουν θεριωμένα από τον θυμό γιατί η γή μας δεν το άξιζε αυτό...ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑΝ ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΟΙ όσο μεγάλη και αν είναι η καταστροφή.. Το όμορφο χωριό μας είναι λαβωμένο με πληγές ανοιχτές που θέλουν χρόνο και κόπο για να γιατρευτούν. Βλέπω την καρυδιά του θείου του Χριστόφορου που γλύτωσε από τη φωτιά και νοιώθω την καμπάνα της μοιραίας αναγγελίας, που τον έκανε να πετροβολάει τους «κακούς», να γιγαντώνει μέσα μου την ανάγκη να γίνουμε όλοι ένα. Να ορθωθούμε σαν τον Μπαρμπα Χριστόφορα όλοι εμείς οι ΑΓΡΙΑΝΙΑΤΕΣ. Μαζί, σαν μια πέτρινη δύναμη να διώξουμε το κακό που άφησε ο πύρινος εφιάλτης, να χτίσουμε, να φυτέψουμε, να δώσουμε πάλι ζωή στα δάση μας και το χωριό μας. ΟΧΙ, ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑΝ!!!!!!

6 Μαρ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Λόγω προβλεπόμενων δυσμενών (;) καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στους Αγριάνους που είχε ανακοινωθεί για τις 10 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα) . Αντ' αυτής θα οργανωθεί διήμερο καθαριότητας στο χωριό στις 29 και 30 Μαρτίου.
Στα πλαίσια της προσπάθειας για την κατά το δυνατόν αποκατάσταση του καμένου δάσους στις περιοχές της Χρυσάφης και των Αγριάνων, η Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Δήμο Θεραπνών, οργανώνει εθελοντική αναδάσωση κατά το χρονικό διάστημα από 17-20 Μαρτίου 2008 με συμμετοχή κληρικών και λαϊκών.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεσθε στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Συμεών Παπαγεωργίου (τηλ 27310 26580, εσωτ. 3)

25 Φεβ 2008

Δενδροφύτευση

Χθες, 24 Φεβρουαρίου, έγινε η πρώτη δενδροφύτευση από εθελοντές στους Αγριάνους.
Φυτεύτηκαν 800 ακακίες στο δρόμο από τον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι το Κακόρεμμα. Ολοι εκεί, γύρω στους 50. Κάτοικοι, μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγριάνων, μέλη του Forum Πάρνων-Αγριάνοι, φίλοι του χωριού από τη Σπάρτη και την Αθήνα, άγνωστοι φυσιολάτρες εθελοντές. Ολοι δούλεψαν με κέφι και την ελπίδα ότι το χωριό μας και το βουνό μας θα ξαναπρασινίσουν. Ηταν εκεί: ο Παπα-Νίκος που έκανε και Αγιασμό με ευχή για επιτυχία στο φύτεμα, η αεικίνητη Δασάρχης Σπάρτης Παναγιώτα Σημάδη (την ευχαριστούμε για τη διάθεση των δενδριλλίων, τις οδηγίες της, αλλά και όλες τις προσπάθειές της για την αναδάσωση του Πάρνωνα), o Κώστας Τσακίρης από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (www.ekke.gr/estia) που συμπαρίσταται στις προσπάθειές μας, ο Γιάννης Κωστιάνης από το apela.gr που βρίσκεται συνέχεια κοντά μας και με την εικόνα και το ρεπορτάζ του πληροφορεί τους Λάκωνες για ό.τι γίνεται στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού και ο γνωστός ρεπόρτερ του SKY Γιώργος Κεραμιτζόγλου (Παρατηρητήριο του SKY στον Πάρνωνα) που έκανε απ΄ευθείας σύνδεση με το σταθμό και την εκπομπή του Αρη Πρωτοσάλτε μεταδίδοντας όχι μόνον την εικόνα από την δενδροφύτευση αλλά παρουσιάζοντας και συνεντεύξεις από κατοίκους του χωριού που εκδήλωσαν τον πόνο τους από τη μεγάλη καταστροφή και την προσμονή τους για βοήθεια και αποκατάσταση.
Ολα πήγαν ΚΑΛΑ! ΜΠΡΑΒΟ σε όλους! Κυρίως μπράβο και ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Δ. Δ. Αγριάνων Γιώργο Ροζακλή για τη βοήθειά του στην οργάνωση και τους Δημήτρη Λαμπρινάκο (Καραϊσκο) και Πάνο Μαχαίρα για τη μεταφορά των δενδριλλίων και το άνοιγμα των λάκων. Θα συνεχίσουμε. Αλλωστε θα συναντηθούμε πάλι στο χωρίο σε 15 μέρες, (10 Μαρτίου για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα) και ακόμα θα είμαστε εκεί και στη δενδροφύτευση που θα κάνει η Μητρόπολη Σπάρτης (στις 17 και 18 Μαρτίου στη Χρύσαφα και 19 και 20 στους Αγριάνους).

24 Φεβ 2008

Φωτογραφίες Δενδροφύτευσης

Οι Αγριανιάτες και οι φίλοι τους αρχίζουν την κοινή προσπάθεια για να ξαναπρασινίσει ο Πάρνωνας



Ξεκίνημα από τον Άγιο Παντελεήμωνα


Στο Σχολείο ...



Προς τ' Αλώνια ...
Μετάδοση στον SKY
Ευχαριστούμε Πάνο και Δημήτρη ...

Η Ελπίδα ...






































































































































1 Ιαν 2008

2008! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Στις 20 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι του FORUM συναντήθηκαν με τους υπευθύνους του Σταθμού (Ιωάννη Σπανιόλο, Διευθυντή, Αρη Πρωτοσάλτε, Διευθυντή Ραδιοφώνου και Γιώργο Κεραμιτζόγλου του Τμήματος Περιβάλλοντος) και πήραν τη διαβεβαίωσή τους ότι ο ΣΚΑΪ θα βρίσκεται με την έναρξη της νέας χρονιάς και στον Πάρνωνα. Ο στόχος του FORUM για παρατηρητήριο του ΣΚΑΪ στο βουνό μας γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.......

Δραστηριότητα Δασαρχείου Σπάρτης

Το FORUM ζήτησε από την Δασάρχη Σπάρτης κ. Π. Σημάδη ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του Δασαρχείου στον Πάρνωνα και ειδικότερα στην περιοχή των Αγριάνων. Η κ. Δασάρχης ανταποκρίθηκε άμεσα και μας έστειλε σχετική ενημερωτική επιστολή από την οποία διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση ότι η Υπηρεσία έχει δραστηριοποιηθεί εντονότατα. Σύμφωνα με την επιστολή, το Δασαρχείο Σπάρτης έχει προβεί σε:1. Κατασκευή αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών έργων στην καμμένη περιοχή των Αγριάνων (Δ.Δ. Καλλιθέας-Αγριάνων-Πολυδρόσου):I. Κατασκευάσθηκαν 2310,78 τ.μ. ξυλοφράγματα και 355.195,7 μ κορμοδέματα. Ειδικότερα στην περιοχή του Δ.Δ. Αγριάνων, κατασκευάσθηκαν 500 τ.μ. ξυλοφράγματα και 90.000 μ κορμοδέματα.II. Υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή 18 αντιδιαβρωτικών φραγμάτων από τσιμέντο στα ρέμματα της καμμένης περιοχής περιοχής του Πάρνωνα (Δ.Δ. Καλλιθέας-Αγριάνων-Πολυδρόσου).2. Υλοτομία των καμένων δένδρων (με τους Α.Δ.Σ.) και καθαρισμός των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να προετοιμασούν για αναδάσωση.3. Συντήρηση δασοδρόμων της περιοχής (Δ.Δ. Καλλιθέας-Αγριάνων-Πολυδρόσου) με τα μηχανήματα του Δασαρχείου.4. Συλλογή σπόρων Μαύρης Πεύκης και αποστολή μέσω ΥΠΑΑΤ στα δασικά φυτώρια του ΥΠΑΑΤ για παραγωγή φυταρίων, προκειμένου μέχρι το Νοέμβριο να παραδοθούν στο Δασαρχείο για να προβεί σε αναδάσωση του καμμένου Δάσους Πάρνωνα.5. Προμήθεια 60.000 δασοπονικών ειδών από τα δασικά φυτώρια του ΥΠΑΑΤ (Ακακίες –45.000-, κυπαρίσσια, δρεις, κουκουναριές, κουτσουπιές, σπάρτα) και φυτεύσεις με εργάτες του Δασαρχείου στην περιοχή των Αγριάνων και ειδικότερα στην πλαγιά Πίλια και στη ρεμματιά πάνω από την ανοικτή δεξαμενή και κάτω από την Αγία Παρασκευή. Τα φυτά που έχουν φυτευθεί ανέρχονται σε 15.000 ακακίες, 200 κυπαρίσσια και 200 σπάρτα. Προτεραιότητα στις φυτεύσεις πάνω από το χωριό έχει δοθεί προκειμένου να συγκρατηθεί το έδαφος και να προστατευθούν τα σπίτια. Οι φυτεύσεις θα συνεχισθούν και σε άλλες εκτάσεις.6. Καθαρισμός της έκτασης που βρίσκεται πάνω από το Δ.Δ. της Χρύσαφας και ειδικότερα στη θέση Ράχη Σκάλα (υλοτομείται η καμμένη δασική έκταση) από εργάτες του Δασαρχείου, προκειμένου να αναδασωθεί στη συνέχεια η έκταση αυτή.7. Γενικά αντιπυρικά και έργα δασικής προστασίας στον Πάρνωνα:I. Σε εξέλιξη το έργο «διαμόρφωση-συντήρηση και επίστρωση με μεμβράνη χωμάτινης δεξαμενής χωρητικότητας 5.500 κ.μ.» που βρισκεται στη θέση Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων Δ.Δ. Βερροίων για πλήρωση Α/Φ και Π.Ο. σε περίπτωση πυρκαγιάς.II. Καθορισμός αντιπυρικών ζωνών με προωθητήρα γαιών του Δασαρχείου.III. Εκδοση απαγορευτικής διάταξης βοσκής για τις καμμένες δασικές εκτάσεις του Δασαρχείου Σπάρτης και κήρυξη αναδασωτέων των καμμένων δασικών εκτάσεων.