Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

11 Μαΐ 2008

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ – Η ΣΥΜMΟΡΦΩΣΗ ΟΛΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ... ΕΡΗΜΑ
Η βοσκή απαγορεύεται σε καμένες περιοχές, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα (Αρθρο 105, Ν.Δ. 86/1969- Απαγόρευση βοσκής εντός αναδασωτέων) και με Νόμο (Ν.998, Αρθρο 70, Παράγραφος 1).
Η περιοχή του Πάρνωνα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τον Γενικό Γραμματέα Πελοπαννήσου, μετά από σχετική εισήγηση του Δασαρχείου Σπάρτης:
« Ο Γ. Γ. Πελοποννήσου έχοντας υπ όψη την από 14/2/08 πρόταση του Δασαρχείου Σπάρτης, με την οποία προτείνεται η κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, και τους σχετικούς νόμους και διατάξεις,
Κηρύσσουμε αναδασωτέα με σκοπό την αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση και τεχνική αναδάσωση της προϋπάρχουσας δασικής βλάστησης η οποία καλυπτόταν από Δάσος Χαλεπίου, Μ. Πεύκης και Κεφαλληνιακής Ελάτης καθώς και αείφυλλα πλατύφυλλα (σχίνα, πουρνάρι αγριλιά), που καταστράφηκε από πυρκαγιά στην θέση ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ της περιφέρειας των δήμων 1)Γερονθών (χωρια Καλλιθέα και Γεράκι), 2)Θεραπνών (χωριά Αγριάνοι, Χρύσαφα, Κεφαλά, Γκοριτσά, Καλλονή, Αγ. Ανάργυροι και Σκούρα), 3) Οινούντος ( χωριά Βέρια, Βασσαρά), 4) Κροκεών (χωριά Κροκεές, Δαφνί) και 5) Σκάλας (χωριό Βρονταμάς). Η έκταση αυτή είναι εμβαδού 152.956,52 στρ".

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αναδάσωση στίς πυρόπληκτες περιοχές Χρυσάφων καί Αγριάνων πού οργανώθηκε μέ πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας καί σέ συνεργασία μέ τήν αρμόδια υηρεσία του Δασαρχείου Σπάρτης.
Αναλυτικότερα, κατά τήν διάρκεια της προσπάθειας αυτήςς, μέ τήν συμμετοχή καί τήν αγαστή σύμπραξη κληρικών καί λαϊκών, πού ανταποκρίθηκαν ολοψύχως στήν πρόσκληση προσφέροντας τήν εθελοντική τους συνεργασία, φυτεύτηκαν 650 περίπου δενδρύλλια γύρω από τό εξωκκλήσιο του Αγ. Νίκωνος Χρυσάφων καί στούς Αγριάνους.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκφράζει τόν εγκάρδιο επαινό του καί τίς ευγνώμονες ευχαριστίες του πρός την Δασάρχη κ. Παναγιώτα Σημάδη καί πρός όλους εκείνους, ιερεείς καί λαϊκούς, οι οποίοι βοήθησαν στήν υλοποίηση αυτού του έργου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Σπάρτη, 20 Μαρτίου 2008
(λυπούμεθα που το Δελτίο έφθασε με καθυστέρηση)