Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

3 Νοε 2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣEΙΣ ΤΟΥ FORUM

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ FORUM στις 3 Μαρτίου 2008


Τη Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008, πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση των μελών του Forum, στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση έγινε:

  • Απολογισμός για τη δενδροφύτευση που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου στο χωριό, ενημέρωση για το πότισμα των δενδριλίων και προγραμματισμός για τοποθέτηση πλεγμάτων για να προστατευθούν.
  • Ενημέρωση για την πρόοδο των ....μελετών για αποκατάσταση των ζημιών στην Πίλια (η νέα μελέτη από την Περιφέρεια)
  • Αποφασίσθηκε να μην γίνει η συγκέντρωση που προγραμματιζόταν στους Αγριάνους για τα κούλουμα (10 Μαρτίου), αλλά να πραγματοποιηθεί διήμερο καθαριότητας στο χωριό στις 29 και 30 Μαρτίου με εθελοντική συμμετοχή Αγριανιατών και φίλων και τη βοήθεια που θα ζητηθεί από το Δήμο Θεραπνών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ FORUM στις 28 Ιανουαρίου 2008

Τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008, πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση των μελών του Forum, στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση έγινε ενημέρωση από μέλη για:
Ø Τη δενδροφύτευση που έχει αρχίσει το Δασαρχείο Πάρνωνα στην περιοχή των Αγριάνων. Η δενδροφύτευση συνίσταται στο φύτεμα κυπαρισσιών, θάμνων και ακακιών στην ευρύτερη περιοχή του χωριού και ιδιαίτερα στην πλαγιά Πίλια, με σκοπό τη συγκράτηση των χωμάτων και επομένως την προετειμασία του εδάφους για την μελλοντική αναδάσωση. Το έργο στην πλαγιά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η δενδροφύτευση σε άλλα σημεία της περιοχής, αυτή τη φορά με βελανιδιές.
Ø Την κατάθεση στη Νομαρχία Λακωνίας και το Δήμο Θεραπνών της Τεχνικής Εκθεσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Εργαστήριο Υδρογεωχημικής Μηχανικής και Αποκατάστασης Εδαφών, Καθηγητής Ν. Νικολαϊδης). Πρόκειται για Υδραυλική Μελέτη που προβλέπει δημιουργία Αποστραγγιστικής Τάφρου (στην Πίλια) για την αντιπλημμυρική προστασία των Αγριάνων. Με τον κ. Νικολαϊδη θα γίνει επικοινωνία για πληρέστερη ενημέρωση για την εφαρμογή της μελέτης. Παράλληλα, θα συνεχισθούν οι επαφές για παρακολούθηση των εξελίξεων όσον αφορά την μελέτη των Γεωπονικών Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, ΕΘΙΑΓΕ καθως και εκείνη της Περιφέρειας Αν. Πελοποννήσου.
Ø Τις επαφές του Forum με τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό SKY και τις ενέργειες που γίνονται για την παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών στον Πάρνωνα.
Τα μέλη του Forum θα επικοινωνήσουν με τον Καθηγητή Νικολαϊδη για να ενημερωθούν χουν επαφές με

Τα μέλη του Forum αποφάσισαν:

--- Να απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους φίλους του Πάρνωνα (και οπωσδήπτε για τις οργανώσεις/ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στην προσπάθεια του Forum) για συνάντηση στoυς Αγριάνους στις 10 Μαρτίου, προκειμένου να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα κούλουμα. Η γιορτή αυτή θα είναι η έναρξη των παρεμβάσεων που καλούμεθα ως πολίτες να κάνουμε για την προώθηση της αναγέννησης του βουνού.
--- Να οργανώσουν, μέσα στο Φεβρουάριο και σε συνεργασία με την Δασάρχη, δενδροφύτευση στο δρόμο προς τους Αγριανους.
Και για τις δύο αυτές παρεμβάσεις του Forum θα ακολουθήσουν έγκαιρα ανακοινώσεις/ενημερώσεις.
......................................................................................................................................
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ FORUM 2/12/2007

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση των μελών του Forum, στην Αθήνα.
Στη συγκέντρωση έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι του Forum με το Περιφερειάρχη Ανατολικής Πελοποννήσου και τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Κοσμά, στις οποίες συζητήθηκαν θέματα αποκατάστασης των ζημιών στην πλαγιά των Αγριάνων και αναδάσωσης του Πάρνωνα.
Αποφασίσθηκε η ομάδα να επισκεφθεί τον ΣΚΑΪ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει για το Παρατηρητήριο. Επίσης, να επικοινωνήσει με οικολογικές οργανώσεις και άλλα σωματεία που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, ζητώντας τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αναδάσωσης του Πάρνωνα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ FORUM ΜΕΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΣΜΑ
Σήμερα, 29/11/2007, εκπρόσωποι του FORUM συναντήθηκαν με τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων. Κοσμά. Ο κ. Κοσμάς είναι ένας από τους ειδικούς επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πυρόπληκτες περιοχές, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Γεωπονικών Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του ΕΘΙΑΓΕ. Η μελέτη αυτή που θα κατατεθεί σύντομα για χρηματοδότηση από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε τρείς περιόδου, θα παρουσιασθεί στις Νομαρχίες και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των πληγέντων Νομών την ερχόμενη εβδομάδα. Ο διαπρεπής Καθηγητής, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για το τμήμα της μελέτης που αφορά τις διαβρώσεις των εδαφών, εκτιμά ότι τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής των Αγριάνων (ασβεστολιθικά κυρίως πετρώματα) δεν εγείρουν κίνδυνο μεγάλων κατολισθήσεων πλην πιθανής μετακίνησης επιφανειακών βράχων. Ο ίδιος και η ομάδα του θα παρακολουθήσουν τα έργα αποκατάστασης (συμπεριλαμβανομένων των αντιδιαβρωτικών έργων στην Πήλια), γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους για μια σωστή ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του χωριού μας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ FORUM ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (27/11/2007)
Χθες, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, ομάδα του FORUM επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Τρίπολη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις των έργων αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή των Αγριάνων. Η συνάντηση, που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ν. Αγγελόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή κ. Π. Μπαζίγο και τον Διευθυντή της ΔΕΚΕ κ. Γ. Παπαηλίου, εστιάσθηκε κυρίως στα έργα που πρέπει να γίνουν στην πλαγιά Πήλια. Το FORUM εξέθεσε στοιχεία από τις εκθέσεις επιστημονικών ομάδων που έχει συγκεντρώσει (Γεωλογικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών, ΙΓΜΕ), τα οποία καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της περιοχής για κατολισθήσεις και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, παρουσιάσε την άποψή μας ότι τις εκθέσεις των ομάδων θα πρέπει τάχιστα να ακολουθήσει η ανάθεση σε μια από αυτές της ειδικής μελέτης για τα έργα που απαιτούνται για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος (κόστους σύμφωνα με τις συζητήσεις μας με τις παραπάνω ομάδες που κυμαίνεται από 3 έως 30 χιλ ευρώ).
Η Περιφέρεια εμφανίσθηκε να συμφωνεί απόλυτα για την ύπρξη του προβλήματος και την ανάγκη για άμεση παρέμβαση. Τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και ο κ. Μπαζίγος διαβεβαίωσαν ότι έχουν δώσει προτεραιότητα στο πρόβλημα της Πήλιας και ότι, όταν θα τους δοθούν οι πιστώσεις (>10 εκ ευρώ) που έχουν ζητήσει (εκκερμεί έγκρυση από τα Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Οικονομικών) για τα συνολικά έργα στην Περιφέρεια, θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανάθεση του έργου. Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν ότι αναμένουν να τους κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών η μελέτη που έχει ζητήσει η ΔΕΚΕ από τεχνικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, η μια εκ των οποίων (Κοινοπραξία Λακωνίας – Γραφεία Συμβούλων Μελετητών) θα μπορεί να αναλάβει το έργο. Ο κ. Παπαηλίου υποσχέθηκε να γνωστοποιήσει στο FORUM τη μελέτη και το προϋπολογιζόμενο κόστος.
Υπολογίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ FORUM 11/11/2007
Α.
Εγινε ενημέρωση για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με θέματα Κτηνοτροφίας και Αναδάσωσης μετά από τις επικοινωνίες που υπήρξαν με αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διευθύνση Ζωϊκής Παραγωγής, Διεύθυνση Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος-Διεύθυνση Αναδάσωσης), του Δασαρχείου Σπάρτης και κτηνοτρόφους του Πάρνωνα (σχόλιο Forum στις 9/11/07).
Αποφασίσθηκε: α) Να γίνει επίσημη επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους και να τους ζητηθεί να διαμορφώσουν την προτασή τους για την επίλυση του προβλήματος της βοσκής των αιγοπροβάτων στον Πάρνωνα μετά τις πυρκαγιές, προκειμένου να την υποστηρίξει το Forum. β) Να αποσταλεί στις κοινότητες του Δήμου Θεραπνών το πολύ κατατοπιστικό φυλλάδιο με τις οδηγίες για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών που έχει βγάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. γ) Να γίνει αναζήτηση επιστημονικού φορέα (π.χ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Τεχνολογικά Ιδρύματα) που θα μπορέσει να εκπονήσει ειδική μελέτη για την αναδάσωση του Πάρνωνα.

B.
Συζητήθηκε η πορεία των ενεργειών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών στην πλαγιά Πήλια των Αγριάνων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι, παρά τη συνεχώς επιβεβαιωνόμενη πρόθεση των Αρμοδίων να προχωρήσουν τα έργα, δεν έχει γίνει ακόμα ανάθεση ειδικής μελέτης
Αποφασίσθηκε: Να γίνουν ενέργειες αναζήτησης του κατάλληλου επιστημονικού φορέα (Γεωλογικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών; ΙΓΜΕ;), στον οποίο το Forum θα αναθέσει (και χρηματοδοτήσει) την εκπόνηση της ειδικής μελέτης για τα αντιδιαβρωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στην Πήλια. Η μελέτη θα μπορεί να επεκταθεί και σε θέματα εξασφάλισης υδάτινων πόρων για την περιοχή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ FORUM 4/11/2007
Στη δεύτερη συνάντηση του FORUM έγινε ενημέρωση των μελών για τις μέχρι τώρα ενέργειες για παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών στους Αγριάνους και γενικώτερα στον Πάρνωνα καθώς και προγραμματισμός περαιτέρω ενεργειών και δράσης του FORUM.
Διαπιστώσεις:
Ø Kαθυστερεί η ανάθεση της απαιτούμενης ειδικής μελέτης για αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα στην Πήλια και κρίθηκε αναγακαία η διαρκής «όχληση» προς την Περιφέρεια για να προχωρήσει το έργο.
Ø Ο έλεγχος των νερών για χημική ή μικροβιακή μόλυνση κρίθηκε ικανοποιητικός.
Ø Προχωρούν οι ενέργειες για εγκατάσταση Παρατηρητηρίου του ΣΚΑΪ στον Πάρνωνα. Στην προσπάθεια του για την υλοποίηση της σχετικής υπόσχεσης του σταθμού, το FORUM θα ζητήσει τη βοήθεια/συνεργασία οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής (και όχι μόνον) που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.
Ø Επόμενη άμεση προσπάθεια του Forum θα είναι να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. Δασαρχείο Λακωνίας, Υπουργείο Γεωργίας) για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν για την κτηνοτροφία στην περιοχή και να παρακολουθήσει τις προτεινόμενες λύσεις σε συνεργασία με τους κτηντρόφους.
Ø Το Forum ξεκινάει προσπάθεια δημιουργίας ομάδων εθελοντών που θα βοηθήσουν στην δενδροφύτευση όταν αυτή θα πρέπει (σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών) να γίνει.
Ø Το πιό ελπιδοφόρο μύνημα: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ FORUM!!!!!