Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

3 Αυγ 2009

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΗΛΙΑ

Επί τέλους, είμεθα στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το πολυσυζητημένο έργο που αφορά την κατακαμένη και ταλαιπωρημένη Πήλια ξεκίνησε. Αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από αρκετές πανεπιστημιακές και άλλες ιδιωτικών εταιριών μελέτες αλλά και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις μέχρι την ανάθεση του έργου από την ΚΕΔΚΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον ανάδοχο τον κ. Σ Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας ενημέρωσε ότι το έργο, σε πρώτη φάση, συμπεριλαμβάνει την μετάθεση του Δικτύου ύδρευσης που ακολουθεί τον δρόμο της Αγίας Παρασκευής από το υδραγωγείο μέχρι στις βρύσες στα Λιοντάρια. Εις τον ίδιο δρόμο θα κατασκευασθεί αποστραγγιστική τάφρος με σκάρες σιδερένιες που θα καταλήγει στα Λιοντάρια και από εκεί τα βρόχινα νερά της Πήλιας θα διοχετεύονται στο Κακόρεμμα. Σε δεύτερη φάση, θα κατασκευασθεί από ομάδα Ελβετών ειδημόνων, με μακρόχρονη εμπειρία από τις Άλπεις, ένας μεταλλικός, μεγάλης αντοχής, κάθετος φράκτης στις παρυφές των σπιτιών της Πήλιας πού θα δύναται να συγκρατήσει τυχόν αποκόλληση οποιουδήποτε από τους μεγάλους βράχους της Πήλιας.
Θα περιμένουμε την εξέλιξη της κατασκευής του έργου και ελπίζουμε στην γρήγορη ολοκλήρωση του, ώστε να ακολουθήσει η αναδάσωση της πλαγιάς σύμφωνα με τα σχέδια του Δασαρχείου της Σπάρτης.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Από το μέλος του FORUM κ. Παναγιώτη Βύσσα λάβαμε το παρακάτω κείμενο:

Aγαπητέ ανώνυμε, σχετικά με το σχόλιο σας της 29 /05 /2009.

Πιστεύω ότι και εσείς θα είσαστε ενήμερος της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεραπνών, το οποίο, ύστερα από αρκετές παλινδρομήσεις, πήρε την απόφαση, υπ’ αριθ. 130/26-05-2009, με θέμα: <<Αποδοχή ποσού 42.000,00€ από Πολιτική Προστασία, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος & αναμόρφωση προϋπολογισμού.>>
Τελικά, απεφάσισε την αναμόρφωση του “προϋπολογισμού γράφοντας το ποσό των 42.000,00€ σαν έσοδο στον Κ. Α. 1325.03 και μέσω του Αποθεματικού κατανέμει το ποσό αυτό σαν έξοδο στους παρακάτω Κ. Α. για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας (ΣΑΤΑ πολιτική προστασία 2009).” (έντονη γραφή γράφοντος—ε.γ.γ.)
Το Δ/Σ τροποποίησε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου με την ένταξη του νέου έργου σε αυτό (ίδε αποφάσεις του Δ/Σ 263/2008 και την 70/2009). Επίσης, μεταξύ άλλων Κ. Α., το Δ/Σ κατένειμε το ποσόν των 30.000,00€ στον Κ. Α. 70-7336.04, για: <<Αξιοποίηση υδάτινων πόρων πηγής «Ρέγγα Βρύση» Οικισμού Πολύδροσου για την αντιμετώπιση αναγκών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.>>

Ο κ. Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, απήντησε στον κ. Σ. Φλώρο, ο οποίος είχε προηγούμενα τονίσει <<… ότι όλα αυτά που θα γίνουν σήμερα, να μην μείνουνε στις καλένδες και να προχωρήσουμε αφού είναι κοντά οι περιβαντολογικές μελέτες να επικυρωθούν και η άδεια χρήσης νερού ώστε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα και να δοθεί λύση και, σε παρακαλώ, κ. Πρόεδρε να δώσουμε όλοι ένα Ναι να ξεκινήσει, να κλείσει η πληγή. >> (ε.γ.γ.)

<<Χαίρομαι ιδιαίτερα κ. Φλώρε για την τοποθέτηση σας, πραγματικά έτσι είναι η κατάσταση και νομίζω ότι όλοι μαζί δεν είναι πρόβλημα που θα το λύσουμε εμείς ή εσείς, όλοι μαζί να λύσουμε το πρόβλημα….>>

Ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Σπυρίδης Λυκούργος, πήρε τον λόγο και είπε με ειλικρίνεια, κυριολεκτικά, “έξω από τα δόντια”,: ( τι ήταν αυτό που πραγματικά ταλάνιζε την παρούσα Δημοτική αρχή καi ιδιαίτερα τον κ. Δήμαρχο-- ένα επικίνδυνα μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2007 (απόφαση της Περιφέρειας, υπ’ αριθ. 1554/ΠΕ/ 17-01-07, με την οποία ενέκρινε το έργο με θέμα: Ενίσχυση παροχής νερού ύδρευσης και δεξαμενών πυρόσβεσης του Δήμου Θεραπνών >>)) έως το 2009).

Ο κ. Σπυρίδης προσέθεσε <<Αυτό το έργο είναι εντελώς διαφορετικό από το έργο που είχε κάνει ο κ. Φλώρος. Αυτό το έργο μιλάει για Πολιτική Προστασία. Δεν μιλάει για ύδρευση των Αγριάνων. Μέσα στην πολιτική προστασία είναι και η ανάγκη των Αγριάνων να πάρουν νερό μόνο όταν το χρειάζονται, όταν πραγματικά το χρειάζονται. Κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε, όταν πραγματικά οι Αγριάνοι έχουν λειψυδρία, να πάρουν νερό, κανένας ποτέ δεν το αρνήθηκε, και όσοι το νομίζουνε κάνουνε λάθος….>> (ε.γ.γ.).

Ο κ. Δήμαρχος , ζήτησε τον λόγο και προσέθεσε ότι κάναμε και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξουμε τον βρωμοαγωγό, όπως τον απεκάλεσε τον υπάρχοντα αγωγό του Τ.Δ. Αγριάνων, και ήδη ο πρόεδρος του γνωρίζει ότι δημοπρατούνται 88.000,00€ για την αλλαγή του, που πραγματικά <<… μας έχει ταλαιπωρήσει επί χρόνια και στερεί από το Τοπικό Διαμέρισμα το νερό, γιατί είναι βουλωμένο, γιατί σπάζει, γιατί είναι σάπιος, γιατί είναι παλιός, γιατί είναι της κακιάς ώρας, όλη αυτή η φασαρία πού έχει. Δίνουμε πολλά λεφτά και δώσαμε την άλλη φορά έκτατο κονδύλι των δέκα οκτώ χιλιάδων ευρώ (18.000,00€) σε αυτό το πράγμα, μας βασανίζει και σας βασάνισε μέχρι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί πράγματι υπάρχουν τα νερά αλλά θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Κανείς δεν έχει αντίθετη άποψη. Αυτό το δηλώνουν ευθαρσώς οι σύμβουλοι….>> (ε.γ.γ.).

Παρ’ όλα, που δεν παρέχεται άμεσα αλλά έμμεσα η ενίσχυση παροχής νερού στο υδραγωγείο του Δ. Δ. Αγριάνων, εάν πραγματικά είναι ειλικρινή όλα αυτά που κατέθεσε ο κ. Δήμαρχος και το έργο ολοκληρωθεί, το γρηγορότερο δυνατόν, θα αρθεί πάνω από τις περιστάσεις και τις μικροκομματικές και θα αξίζει τα συγχαρητήρια του γράφοντος ( υπάρχουν προσωπικοί λόγοι-- διότι κάποτε όταν το προκάλεσα δώσαμε τα χέρια στην πλατεία των Αγριάνων και μου υποσχέθηκε ότι θα το λύσει το θέμα) και πιστεύω όλων των δημοτών του Δήμου Θεραπνών και ιδιαίτερα των Αγριανιατών. Επίσης και η αντιπολίτευση χρίζει τα συγχαρητήρια όλων μας για την αλληλεγγύη και τις υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων προθέσεις της να δώσει ένα τέλος στο θέμα της πυρασφάλειας και την ενίσχυση του νερού, έστω κατόπιν αιτήσεως με έκτατα μέτρα όταν υπάρχει ανάγκη, του υδραγωγείου του Δ.Δ. Αγριάνων.

Θα συνιστούσα σε όλους τους πολιτικούς, συμπολίτευση και αντιπολίτευση του Δήμου Θεραπνών, να μελετήσουν την πρόσφατη απόφαση του:
Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών
( Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)
Αριθ. 923/2008

Η σημαντική αυτή απόφαση αναλύει ενδελεχώς τα θέματα:
1. Δικαίωμα στο νερό. Θετικές υποχρεώσεις του Δήμου
απέναντι στους κατοίκους.
2. Ασφαλές προϊόν. Έννοια.
3. Νερό και χρώμιο.

Ό γράφων θα αναλύσει την απόφαση αυτή σε μία επόμενη ανάρτηση στο blog μας προς ενημέρωση όλων.

Παν. Κ. Βύσσας