Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

1 Ιαν 2008

2008! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Στις 20 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι του FORUM συναντήθηκαν με τους υπευθύνους του Σταθμού (Ιωάννη Σπανιόλο, Διευθυντή, Αρη Πρωτοσάλτε, Διευθυντή Ραδιοφώνου και Γιώργο Κεραμιτζόγλου του Τμήματος Περιβάλλοντος) και πήραν τη διαβεβαίωσή τους ότι ο ΣΚΑΪ θα βρίσκεται με την έναρξη της νέας χρονιάς και στον Πάρνωνα. Ο στόχος του FORUM για παρατηρητήριο του ΣΚΑΪ στο βουνό μας γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.......

Δραστηριότητα Δασαρχείου Σπάρτης

Το FORUM ζήτησε από την Δασάρχη Σπάρτης κ. Π. Σημάδη ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του Δασαρχείου στον Πάρνωνα και ειδικότερα στην περιοχή των Αγριάνων. Η κ. Δασάρχης ανταποκρίθηκε άμεσα και μας έστειλε σχετική ενημερωτική επιστολή από την οποία διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση ότι η Υπηρεσία έχει δραστηριοποιηθεί εντονότατα. Σύμφωνα με την επιστολή, το Δασαρχείο Σπάρτης έχει προβεί σε:1. Κατασκευή αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών έργων στην καμμένη περιοχή των Αγριάνων (Δ.Δ. Καλλιθέας-Αγριάνων-Πολυδρόσου):I. Κατασκευάσθηκαν 2310,78 τ.μ. ξυλοφράγματα και 355.195,7 μ κορμοδέματα. Ειδικότερα στην περιοχή του Δ.Δ. Αγριάνων, κατασκευάσθηκαν 500 τ.μ. ξυλοφράγματα και 90.000 μ κορμοδέματα.II. Υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή 18 αντιδιαβρωτικών φραγμάτων από τσιμέντο στα ρέμματα της καμμένης περιοχής περιοχής του Πάρνωνα (Δ.Δ. Καλλιθέας-Αγριάνων-Πολυδρόσου).2. Υλοτομία των καμένων δένδρων (με τους Α.Δ.Σ.) και καθαρισμός των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να προετοιμασούν για αναδάσωση.3. Συντήρηση δασοδρόμων της περιοχής (Δ.Δ. Καλλιθέας-Αγριάνων-Πολυδρόσου) με τα μηχανήματα του Δασαρχείου.4. Συλλογή σπόρων Μαύρης Πεύκης και αποστολή μέσω ΥΠΑΑΤ στα δασικά φυτώρια του ΥΠΑΑΤ για παραγωγή φυταρίων, προκειμένου μέχρι το Νοέμβριο να παραδοθούν στο Δασαρχείο για να προβεί σε αναδάσωση του καμμένου Δάσους Πάρνωνα.5. Προμήθεια 60.000 δασοπονικών ειδών από τα δασικά φυτώρια του ΥΠΑΑΤ (Ακακίες –45.000-, κυπαρίσσια, δρεις, κουκουναριές, κουτσουπιές, σπάρτα) και φυτεύσεις με εργάτες του Δασαρχείου στην περιοχή των Αγριάνων και ειδικότερα στην πλαγιά Πίλια και στη ρεμματιά πάνω από την ανοικτή δεξαμενή και κάτω από την Αγία Παρασκευή. Τα φυτά που έχουν φυτευθεί ανέρχονται σε 15.000 ακακίες, 200 κυπαρίσσια και 200 σπάρτα. Προτεραιότητα στις φυτεύσεις πάνω από το χωριό έχει δοθεί προκειμένου να συγκρατηθεί το έδαφος και να προστατευθούν τα σπίτια. Οι φυτεύσεις θα συνεχισθούν και σε άλλες εκτάσεις.6. Καθαρισμός της έκτασης που βρίσκεται πάνω από το Δ.Δ. της Χρύσαφας και ειδικότερα στη θέση Ράχη Σκάλα (υλοτομείται η καμμένη δασική έκταση) από εργάτες του Δασαρχείου, προκειμένου να αναδασωθεί στη συνέχεια η έκταση αυτή.7. Γενικά αντιπυρικά και έργα δασικής προστασίας στον Πάρνωνα:I. Σε εξέλιξη το έργο «διαμόρφωση-συντήρηση και επίστρωση με μεμβράνη χωμάτινης δεξαμενής χωρητικότητας 5.500 κ.μ.» που βρισκεται στη θέση Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων Δ.Δ. Βερροίων για πλήρωση Α/Φ και Π.Ο. σε περίπτωση πυρκαγιάς.II. Καθορισμός αντιπυρικών ζωνών με προωθητήρα γαιών του Δασαρχείου.III. Εκδοση απαγορευτικής διάταξης βοσκής για τις καμμένες δασικές εκτάσεις του Δασαρχείου Σπάρτης και κήρυξη αναδασωτέων των καμμένων δασικών εκτάσεων.