Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

7 Μαΐ 2008

ΜΗΝΥΜΑ S.O.S.


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Φίλοι του FORUM,
Οι περσινές πυρκαγιές του Αυγούστου στον Πάρνωνα και η καταστροφή του βουνού, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αγριάνων που, όπως γνωρίζετε, ήταν ολοκληρωτική, μας έχουν όλους ευαισθητοποιήσει και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναδάσωση. Η φύση, από τη δική της πλευρά, με τα χιόνια και τις βροχές του χειμώνα, βοήθησαν πάρα πολύ και σε μερικά σημεία η χαμηλή βλάστηση εντυπωσιάζει με την ανάπτυξή της. Ο Πάρνωνας κυριολεκτικά αναγεννάται από τις στάχτες του!
Το Δασαρχείο Σπάρτης έχει κηρύξει όλες τις καμμένες περιοχές αναδασωτέες και έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους.
Ομως, η περιοχή των Αγριάνων είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική και η δραστηριότητα αυτή είναι σημαντικό να συνεχισθεί. Χωρίς τους κτηνοτρόφους η περιοχή δεν έχει ζωή. Αλλά και χωρίς τα δάση δεν θα υπάρξουν σε λίγο ούτε χωριά ούτε κτηνοτρόφοι.
Ζητάμε από τις Αρχές του Δήμου Θεραπνών, την Νομαρχία Λακωνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποστηρίξουν το Δασαρχείο στα μέτρα που έχει πάρει για την προστασία του αναγεννώμενου δάσους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.
Ζητάμε από τους αστυνομικούς, τους δασοφύλακες και τους αγροφύλακες να επιβλέπουν με μεγάλη αυστηρότητα την εφαρμογή των διατάξεων και των Αααγορεύσεων και να προλαμβάνουν τις καταστροφές δίδοντας οδηγίες και συμβουλές και όχι να επιβάλλουν –εκ των υστέρων- πρόστιμα.
Ζητάμε από τους κτηνοτρόφους να αυτοπεριορισθούν και να ακολουθήσουν με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγές των Αρμοδίων. Να είναι συνέχεια κοντά στο κοπάδι τους στα λειβάδια και να μην αφίνουν τα ζώα μόνα τους. Ας καταβάλλουν μια ιδιαίτερη προσπάθεια.
Τέλος, ζητάμε από όλους εσάς να παρακολουθήσετε από κοντά τη προσπάθεια του Δασαρχείου και να βοηθήσετε όπου μπορείτε. Οι Αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν, χρειάζεται όμως και εμείς να επαγρυπνούμε, να πιέζουμε όπου πρέπει και να υποστηρίζουμε τις Αρχές που με τις αποφάσεις και τις προσπάθειές τους φροντίζουν για το καλό μας, αλλά κυρίως για το καλό των παιδιών μας.