Μια εικόνα ... χίλες λέξεις ...

Οι Αγριάνοι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το θέαμα θλιβερό. Ο χειμώνας απειλητικός. Οι πλημμύρες καραδοκούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε …

4 Νοε 2007

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Αν είσαστε ένας σύλλογος, μια οργάνωση, μία ομάδα, οποιοσδήποτε φορέας που ενδιαφέρεται για τον τόπο μας και το περιβάλλον, το FORUM ΠΑΡΝΩΝ-ΑΓΡΙΑΝΟΙ σας προσκαλεί να ενώσετε τη φωνή και τις δυνάμεις σας μαζί μας σε μια κοινή προσπάθεια για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και για την αναδάσωση του Πάρνωνα.
Η ανταπόκρισή σας μπορεί να γίνει μέσω των σχολίων αυτής της στήλης, όπου μπορείτε να βάλετε την επωνυμία σας και τα στοιχεία σας για επικοινωνία. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!!!!!!!!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων συγχαίρει και στηρίζει την προσπάθειά σας. μετά από τη 10ετή εμπειρία μας τόσο στον πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των πυρκαγιών μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι η μόνη ελπίδα για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών είναι η επαγρύπνιση των ντόπιων. έχουμε ίδια άποψη για την καταστροφή που έγινε στον τόπο σας, αρκετά μέλη μας συμμετείχαν στην επιτήρηση της φωτιάς και θα είμαστε αρωγοί κάθε προσπάθειά σας να οργανώσετε εθελοντικές ομάδες πρόληψης από τους κατοίκους του χωριού. Ευχόμαστε καλή δύναμη και πολή υπομονή και επιμονή

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Πιστεύουμε ότι η δημιουργία της κίνησης σας, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του Πάρνωνα και στην προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια σας αυτή μπορείτε να μας θεωρείτε συμπαραστάτες.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (ΟΙΚΟΣΥΛ)
τηλ. 2731027313
e-mail: nicper4@sch.gr

Προγραμματιστής : Γιώργος Λαμπρόπουλος είπε...

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΣΑς ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ
ΑΥΤΗ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΘΕΡΜΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.

ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Κατάγομαι από ένα άλλο χωριό του Πάρνωνα που λέγεται Κρεμαστή, το χωριό μου ευτηχώς δεν πλήχτηκε από την λέλαπα του Αυγούστου,η στεναχώρια μου όμως είναι το ίδιο μεγάλη σαν να καιγόταν το δικό μου χωριό...

Ζώταλης Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους είναι δίπλα σας σε αυτήν την κίνηση,
Δύστυχος οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ήδη ξεχάσει το κακό που έπληξε την χώρα, και ειδικά την περιοχή σας φέτος, και θα το θυμηθούν πάλι του χρόνου που θα τα δουν καμένα στις διακοπές τους. Πρέπει να δοθεί μια άμεση, οριστική, και αμετάκλητη λύση, η οποία δεν θα βασίζετε μόνο στα λόγια και στα χαρτιά των πολιτικών, αλλά σε ουσιαστικές λύσεις με την συμμετοχή όλων μας.

Όμιλος Φίλων του Δάσους
www.ofd.gr
Τηλ. 2106220231
Fax. 2106220293

Ανώνυμος είπε...

Η "Κίνηση πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία" στηρίζει την πρωτοβουλία σας για την αποκατάσταση του Πάρνωνα, αλλά και για την ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος.
Είμαστε συμπαραστάτες σ'αυτές τις προσπάθειες"

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Από περιοδικό Ιnter Wood Δεκέμβριος 2007


Μοναδική ευκαιρία
για την ελληνική
βιομηχανία ξύλου
Τα «ιστάμενα» καμένα δέντρα του Πάρνωνα δεν έχουν υποστεί ουδεμία υποβάθμιση σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ξύλου και είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων του ΤΕΙ Καρδίτσας.

Εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας από τα δάση που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι και η αξία τους ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική βιομηχανία ξύλου. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να μην πάνε χαμένες τεράστιες ποσότητες ξυλείας είναι ότι η Δασική Υπηρεσία θα συντονίσει την άμεση υλοτόμηση, μετατόπιση και διάθεση της στρογγυλής ξυλείας, με τήρηση των κανόνων ορθής διαχείρισης των δασών, όπως επιτάσσει η δασολογική επιστήμη. Από μια τέτοια διαδικασία θα έχουμε πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα όπως: Μονάδες στρογγυλής ξυλείας μεγάλου μήκους (άνω των δύο μέτρων) και λεπτής στρογγυλής ξυλείας σε πριστήρια, μονάδες παραγωγής παλετών και μονάδες ξύλο κατασκευών, το βιομηχανικό ξύλο και τα καυσόξυλα θα αξιοποιηθούν σε μονάδες ξυλοπλακών ως ξυλεία θρυμματισμού και τέλος μονάδες ανθρακοκάμινων και ασβεστοκάμινων. Αυτές τις προτάσεις που παρέχουν τη δυνατότητα για οικονομικό όφελος από τα καμένα δάση κάνουν επιστήμονες του ΤΕΙ Καρδίτσας, οι οποίοι επισκέφτηκαν τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία καθηγητών του Τμήματος Σχε-διασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας, αποτελούμενη από τους Δρ. Ιωάννη Κακαρά, καθηγητή, Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή, Δρ. Γεώργιο Νταλό, αναπληρωτή καθηγητή και Δρ. Σωτήριο Καραστεργίου, αναπληρωτή καθηγητή, επισκέφτηκε κατά το χρονικό διάστημα από 31 Οκτωβρίου 2007 μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2007 τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήοου και συγκεκριμένα την Αρχαία Ολυμπία και το όρος Πάρνωνα, σιη Λακωνία. Σκοπός της επίσκεψης των καθηγητών ήταν αφενός να μελετήσουν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος και αφετέρου να συντάξουν μελέτη αξιοποίησης της τεράστιας ποσότητας ξυλείας.
Έτσι, λοιπόν, η ομάδα των επιστημόνων του ΤΕΙ Λάρισας συμπεραίνει ότι το ξύλο αν και είναι καμένο εξωτερικά, ωστόσο, το εσωτερικό του μέρος παραμένει ανέπαφο με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό όφελος. Αυτό, βέβαια, ισχύει μόνο εφόσον οργανωθεί η όλη επιχείρηση άμεσα και πραγματοποιηθούν οι υλοτομικές εργασίες εδώ και τώρα και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Αν ξεκινήσουν οι εργασίες μετά την άνοιξη είναι σίγουρο ότι η υποβάθμιση της ξυλείας θα είναι πολύ μεγάλη και το παραπάνω όφελος θα μειωθεί ο η μαντικά.

Ανέπαφο το κυρίως ξύλο

Όσον αφορά την περιοχή του Πάρνωνα της Λακωνίας, οι καθηγητές του ΤΕΙ Καρδίτσας διαπίστωσαν ό,τι το ξύλο των ιστάμενων δένδρων με διάμετρο πάνω από 13-14 cm που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, σε ποσοστό 95% δεν έχει υποστεί ουδεμία υποβάθμιση σε ότι αφορά την ποιότητα του ξύλου, Η μεγάλη ταχύτητα της φωτιάς και η πολύ υψηλή θερμοκρασία έκαψαν την κόμη και τα λεπτά κλαδιά και απανθράκωσαν εξωτερικά το φλοιό νεκρώνοντας το κάμβιο και άφησαν εντελώς ανέπαφο το κυρίως ξύλο που προορίζεται για εκμετάλλευση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ξύλο μεγάλων διαστάσεων έχει μονωτικές ιδιότητες και αντέχει στη φωτιά, μην επιτρέποντας το φαινόμενο της καύσης να πλησιάσει στο κέντρο του κορμού. Η παραμονή, όμως, των κορμών επί μακρόν στο δάσος, εκτιμούν οι καθηγητές του ΤΕΤ, θα προκαλέσει διάφορες αλλοιώσεις, κυρίως προσβολή μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων, που τελικά θα υποβαθμίσουν την ξυλεία.

Γι' αυτό τα ιστάμενα «καμένα» δένδρα θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοτομηθούν και να οδηγηθούν σε πριστήρια για κατεργασία το συντομότερο δυνατόν. Αντίθετα, για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχει μεν ολοκληρωθεί η υλοτόμηση και-απομάκρυνση των καμένων δέντρων αλλά η ρήψη και μετατόπιση έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο, δηλαδή σε μήκη 1 και 1,5 m που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αξιοποιηθούν εμπορικά. Τελικά τι πρέπει να γίνει για να σωθεί αυτή η ξυλεία; «Η τεράστια ποσότητα της ξυλείας, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι καθηγητές, επιβάλλει την ενεργοποίηση και την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ελληνικής βιομηχανίας ξύλου. Καλό είναι να ειδοποιηθούν όλες οι μονάδες αξιο-ποίηοης ξύλου και σε συνεργασία με συνεταιρισμούς, ομάδες δασεργατών κ.λπ., να αρχίσει άμεσα η όλη επιχείρηση συγκομιδής, όπου το δασικό δίκτυο το επιτρέπει. Οι ποσότητες ξυλείας είναι πολύ μεγάλες και η αξία της Επίσης τεράστια, η δε παραμονή της ξυλείας στο δάσος θα την υποβαθμίσει δραματικά. Το ίδιο ισχύει και για τα καμένα δένδρα που υπάρχουν σε ιδιωτικά κτήματα, όπως δένδρα κυπαρισσιού. Το κυπαρίσσι είναι το καταλληλότερο είδος για δομική ξυλεία και η διάμετρος των 15-20-25 απ είναι η καταλληλότερη για πελεκητά άριστης ποιότητας».

Τα οφέλη για την ξυλοβιομηχανία

Τα οφέλη μιας τέτοιας οργανωμένης προσπάθειας θα είναι τα εξής:
-Θα προσφερθεί στην ελληνική ξυλοβιομηχανία επαρκής
υγιής εγχώρια ξυλεία που σήμερα εισάγεται. Με κίνητρο
την ελαφρά μειωμένη τιμή της ξυλείας σε ένα ποσοστό της
τάξης του 20% (ή και περισσότερο) της αγοραστικής της
αξίας θα προσφερθεί ένα σημαντικό κίνητρο, ώστε να προ-
βούν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου ξύλου στην προμή-
θεια των παραπάνω ποσοτήτων και κατηγοριών ξυλείας.
-Θα προστατευτεί το περιβάλλον, καθώς είναι απαραίτητη η απομάκρυνση της καμένης βλάστησης, προκειμένου να γίνει φυσική αναγέννηση του δάσους.
-Οι δασεργάτες θα έχουν απασχόληση για μεγάλο χρονι-
κό διάστημα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δείγματα των δένδρων που ελήφθησαν από τις εν λόγω περιοχές μεταφέρθηκαν στα Εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου και Τεχνολογίας Ξύλου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, προκειμένου να επαληθευτεί ότι οι μηχανικές ιδιότητες του ξύλου των καμένων δένδρων δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστοσελίδα της Σπάρτης http://www.e-sparta.gr στηρίζει την προσπάθειά σας με κάθε τρόπο. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την προβολή οποιασδήποτε δραστηριότητάς σας

info@e-sparta.net